İşletmenin Fonksiyonları
19 Temmuz 2024

İşletmenin Fonksiyonları


İşletmeler, amaçlarına ulaşmak ve varlıklarını sürdürebilmek için çeşitli faaliyetlerde bulunurlar. Örneğin, mal ve hizmetlerin üretimi, işletmelerin temel faaliyetlerinden biridir. Üretimin gerçekleştirilebilmesi, üretim faktörlerinin sağlanmasına ve tedarik edilmesine bağlıdır. Bu tedarik süreci, ayrı bir işletme faaliyetidir. Üretilen mal ve hizmetlerin tüketicilere ulaştırılması, yani pazarlama faaliyeti de başka bir önemli işletme faaliyetidir. İşletmelerin yerine getirdiği çok sayıdaki faaliyetleri tek tek incelemek zor ve hatta imkânsızdır. Bu sebeple, benzer özelliklerine göre gruplandırarak ele almak daha kolay olacaktır. İşte bu benzerliklerine göre sınıflandırılan işletme faaliyetlerine "işletmenin fonksiyonları" ya da "işletmenin işlevleri" adı verilir.

İşletmenin Temel Fonksiyonları

İşletmenin var olmasını sağlayan ana faktörler veya temel faaliyetler, üretim ve pazarlama faaliyetleridir. Bu nedenle, bu faaliyet gruplarına işletmenin temel fonksiyonları adı verilir. Ancak tedarik, ayrı bir fonksiyon olmasına rağmen, diğer işletme faaliyetleri içinde de gruplandırılabilir. Örneğin, sermayenin ve paranın tedariki finans fonksiyonu içinde, hammadde ve malzemelerin tedariki ise üretim fonksiyonları içinde değerlendirilebilir. Menkul kıymetler borsası ve bankalar gibi kredi ve yatırım kuruluşlarının asıl uğraşı alanları arasında para ve benzeri finans fonlarının sağlanması ve bunların karlı bir şekilde yönetilmesi yer alır. Para fonlarının sağlanması ve ekonomik biçimde kullanımı anlamına gelen finansman işlevi, bu tür işletmelerin temel faaliyet alanını oluşturur. Pazarlama veya üretim fonksiyonunu üstlenen işletmelerde finansman, bu işlevleri kolaylaştırıcı ve destekleyici bir fonksiyon olmasına rağmen, finansal işletmelerde temel bir fonksiyon konumundadır. Bu açıklamalardan hareketle, işletmelerin temel fonksiyonlarını üç grupta toplamak mümkündür:


  • Üretim
  • Pazarlama
  • Finansman ya da Finans

İşletmenin fonksiyonlarının kendiliğinden yerine gelmesi beklenemez. Birilerinin bu işlevi başlatması, işletmenin amaçlarına uygun biçimde yönlendirmesi ve yürütmesi yani yönetmesi gerekir. İşte bu yönetim konusu ve bununla beraber yönetim fonksiyonu, bazı eserlerde iddia edildiği gibi başlı başına bir işletme fonksiyonu olmaktan ziyade, tüm işletme faaliyetlerinin tek bir elden gerçekleşmesini temin eden ve bu fonksiyonların düzenli ve sistematik bir biçimde yürütülmesini sağlayan işlevdir.

İşletmenin Destekleyici ve Alt Fonksiyonları

İşletmenin temel fonksiyonları, kendi içinde ikinci, üçüncü ve dördüncü düzeylerde alt fonksiyonlara ayrılır. Örneğin, işletme büyüdükçe üretim fonksiyonu, satın alma veya üretim faktörlerinin temini olan tedarik, çalışan personelin yerleştirilmesi, araştırma ve geliştirme gibi alt fonksiyonlara ayrılmaktadır. Bu alt fonksiyonlara işletmenin destekleyici fonksiyonları veya alt fonksiyonları denir.

Yönetim Fonksiyonu

Yönetim fonksiyonu, işletmenin tüm faaliyetlerinin planlanması, organize edilmesi, yönlendirilmesi ve kontrol edilmesi gibi süreçleri içerir. Yönetim, işletmenin hedeflerine ulaşması için gerekli olan kaynakları en verimli şekilde kullanmayı amaçlar. Bu nedenle, yönetim fonksiyonu, işletmenin diğer tüm fonksiyonlarının etkin ve verimli bir şekilde yerine getirilmesini sağlar.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Gof Fonksiyon

Gof Fonksiyon